Als je 37 tot 42 weken zwanger bent en je zwangerschap verloopt goed, mag je zelf beslissen of je thuis of poliklinisch wilt bevallen.
Bij het maken van deze keuze is het goed om te weten dat thuis- en poliklinisch bevallen net zo veilig zijn. Voor vrouwen die al eerder bevallen zijn is thuisbevallen iets veiliger. Het is belangrijk dat je bevalt op de plek waar je je het meest prettig, veilig en vertrouwd voelt. Dit heeft veel invloed op de hoe je je weeën kunt opvangen en hoe je lichaam reageert. Je hoeft deze keuze niet beslist tijdens de zwangerschap te maken, dat mag ook tijdens je bevalling.
Thuis
Als je thuis wilt bevallen, zullen (naast je partner en/of anderen die je graag aanwezig wilt) je verloskundige en een kraamverzorgster bij je bevalling aanwezig zijn. Zij zullen de medische zorg verlenen rondom de bevalling en je ondersteunen tijdens het opvangen van de weeën en tijdens het persen. De kraamverzorgster blijft na de geboorte bij je thuis om te helpen met de verzorging van jou en je kindje en controles bij beide uit te voeren. Ons advies is om thuis beneden te kunnen bevallen, in verband met de (kleine) kans op alsnog vervoer naar het ziekenhuis na je bevalling.
Poliklinisch
Bij een poliklinische bevalling mag je een deel van de ontsluitingsfase (het eerste deel van de bevalling, waarin weeën zorgen voor de ontsluiting van de baarmoedermond tot 10 cm) thuis afwachten, waar je je eigen gang kunt gaan. In overleg ga je (vaak gelijktijdig met je verloskundige), naar het ziekenhuis, waar je in een verloskamer kunt bevallen. De verloskundige zal in het ziekenhuis dezelfde instrumenten en benodigdheden gebruiken als thuis. Bij de bevalling zijn je verloskundige en een kraamverzorgster aanwezig. Als de bevalling goed verloopt, kunnen jullie een paar uur na de bevalling weer naar huis. Je kraamverzorgster gaat dan met jullie mee. Als je poliklinisch wilt bevallen kan het zijn dat je zelf een eigen bijdrage moet betalen voor het gebruik van de verloskamer. Vraag bij je verzekering na hoe de dekking van je polis hierin voorziet.
Klinisch
Het kan zijn dat er meer of andere zorg nodig is tijdens je zwangerschap of bevalling. Als je vóór 37 weken of ná 42 weken bevalt, of als er een complicatie optreedt tijdens je zwangerschap of bevalling, word je verwezen naar de gynaecoloog. Je kunt daar terecht voor een extra controle of zo nodig voor het vervolg van de zorg. In het laatste geval zal de klinisch verloskundige of de gynaecoloog de controles doen en je bevalling in het ziekenhuis (verder) begeleiden. Bij thuiskomst tijdens de kraamtijd nemen wij de zorg dan weer over, in samenwerking met de kraamzorg.