Welke voeding geef je?

Kraamtijd

Welke voeding je je kindje geeft is een belangrijke keuze. Wij willen iedereen adviseren om borstvoeding te geven. Borstvoeding heeft veel voordelen ten opzichte van kunstvoeding. Zo bevat borstvoeding veel antistoffen voor je kindje, wordt het beter door de darmen van een pasgeborene geaccepteerd en stimuleert het de darmwerking.

Kinderen die borstvoeding hebben gekregen, hebben een kleinere kans op het ontwikkelen van onder andere middenoorontstekingen, luchtweginfecties, overgewicht, allergieën en op latere leeftijd bijvoorbeeld suikerziekte. Deze voordelen worden steeds groter als je langer voedt; minimaal 6 maanden volledig borstvoeding is dan ook het advies van de WHO.

Ook voor jou als moeder zijn er voordelen; zo neemt de baarmoeder sneller zijn oude vorm aan, waardoor de hoeveelheid bloedverlies in de kraamperiode beperkt wordt. Vaak raken moeders hun extra opgebouwde vetreserves sneller weer kwijt en bij het langdurig geven van borstvoeding heeft de moeder later minder kans op osteoporose (botontkalking), eierstok- en borstkanker.

Borstvoeding heb je altijd bij je, het is altijd op de juiste temperatuur, het bederft niet en is gratis. Bovendien ervaren moeders het geven van borstvoeding vaak als een bijzonder moment met hun kind. 
Het geven van borstvoeding vraagt vaak, vooral in de eerste week, veel geduld en soms ook doorzettingsvermogen. Bij een eerste kindje is dit voor zowel moeder als kind de eerste keer en dat moet vaak nog even wennen en leren. Na een paar dagen komt de borstvoeding op gang, dan wordt er een evenwicht gevormd tussen vraag en aanbod.

Ter voorbereiding op het geven van borstvoeding is het aan te bevelen een informatieavond bij te wonen of je in te lezen. Betrek ook je partner en omgeving hierbij, zodat zij je kunnen ondersteunen tijdens de borstvoedingsperiode.

Ook het geven van kunstvoeding kan voordelen bieden. Vader of iemand anders kan het kind de fles geven, dit kan een gevoel van meer vrijheid aan de moeder geven. Daarnaast weet je bij het geven van kunstvoeding precies hoeveel voeding je baby binnenkrijgt. Bij borstvoeding zal je meer moeten afgaan op het gedrag van je kindje om te zien of hij / zij voldoende binnenkrijgt.

Wij zijn altijd bereid jullie vragen over voeding te beantwoorden.

Handige folders

Lees verder...