Wat te regelen?

Kraamtijd

Wat je niet moet vergeten tijdens de kraamtijd.

Aangifte

Een pasgeboren baby moet aangegeven worden in de gemeente waar hij of zij geboren is. Dit moet binnen drie dagen na de geboorte gedaan worden, door de vader, moeder of iemand anders die bij de bevalling aanwezig was. De dag van de geboorte zelf telt niet mee. Als de laatste dag in het weekend of op een feestdag valt, dan geldt de eerstvolgende werkdag als laatste dag.

Voor aangifte moet je het volgende meenemen:

  • Geldig legitimatie bewijs (van beide ouders)
  • Trouwboekje óf
 het afschrift van de erkenningsakte wanneer de baby officieel erkend is.

Aanmelden bij zorgverzekering

Je kindje is niet automatisch meeverzekerd, dus zorg dat je hem of haar in de eerste weken aanmeldt bij je zorgverzekering.

Hielprik en gehoortest

Eigenlijk hoef je hiervoor zelf niets te regelen; het hielprikteam van de JGZ neemt vanzelf contact met jullie op voor een afspraak op de 4e-8e dag van je kraamtijd. Een verpleegkundige komt dan de hielprik afnemen en de gehoortest doen. Het kan handig zijn al tijdens je zwangerschap hier wat meer over te lezen; dan kom je er achter waarom het belangrijk is hier als ouders toestemming voor te geven.

Vitamine K en D

Als je kindje 8 dagen oud is, is het advies te starten met het geven van vitamine D (10 mcg p.d.) tot je kind 4 jaar oud is. Dit is onder meer belangrijk voor een goede botopbouw. Als je borstvoeding geeft wordt geadviseerd ook vitamine K te geven (150 mcg p.d.) tot je kindje 3 maanden oud is. Dit is een belangrijke vitamine voor de bloedstolling van je kind.

Consultatiebureau

In de tweede week na de geboorte van jullie kindje neem de JGZ-verpleegkundige (JeugdGezondheidsZorg) uit jullie buurt contact op voor een intakegesprek. Tijdens het gesprek vertelt zij meer over het verloop van de verdere zorg rondom jullie kindje (voeding, controles groei en ontwikkeling, vaccinaties etc.) en zal ze met jullie kijken of dat in jullie (thuis)situatie voldoende is. In de eerste vier levensjaren van je kindje kijken de JGZ-verpleegkundigen en –artsen samen met jullie naar het opgroeien, het ontwikkelen en het opvoeden van jullie kindje. Meer informatie?

Geboortekaartje

We vinden het heel leuk om een geboortekaartje van jullie te ontvangen. Deze kaartjes hangen we op de praktijk op of plakken we in onze plakboeken die in de wachtkamer bekeken kunnen worden. Mocht je wel een kaartje willen sturen maar niet willen dat die voor iedereen te zien is, dan moet je dat er duidelijk bij vermelden.

Handige folders

Lees verder...