Anticonceptie en spiralen

Kraamtijd

Voor een goed gesprek over anticonceptie en/of voor het plaatsen of laten verwijderen van een spiraaltje kun je bij ons terecht op Eefje haar anticonceptiespreekuur.

Anticonceptie en spiralen

Op enig moment na de zwangerschap zal anticonceptie weer belangrijk worden. Nadat je bevallen bent komt je menstruatiecyclus weer op gang. Wanneer dat is verschilt per persoon. Het geven van borstvoeding kan hier invloed op hebben. Bedenk dat je altijd een eisprong hebt voor de menstruatie, je bent dus vruchtbaar voordat je de eerste keer weer ongesteld wordt.

Iedere vrouw is anders qua lichaam en wensen. Daarom is het goed om te bespreken welke vormen van anticonceptie beschikbaar zijn en welke vorm het beste bij jou past.

Bij Rûnom kun je terecht voor het bespreken, voorschrijven en plaatsen van anticonceptiemiddelen. Vraag gerust de verloskundigen voor meer informatie.

Spiralen

Er zijn twee soorten spiralen: het koperspiraal (T-safe) en het hormoonspiraal (Kyleena en Mirena).  Een spiraal is een betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met borstvoeding.

Een spiraal kan vanaf twaalf weken na de bevalling worden geplaatst. Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we de spiraal het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap. We raden je aan om een uur voorafgaande aan je afspraak een ibuprofen 400mg (of 2x 200mg) te slikken en niet meer te plassen. Dit kan het plaatsen vergemakkelijken. We gebruiken altijd een verdovingsspray op de baarmoedermond, waardoor het inbrengen als minder vervelend wordt ervaren. Verder zorgen we uiteraard voor een zo ontspannen mogelijke sfeer.

  • Het plaatsen en/of verwijderen van een spiraal wordt in de meeste gevallen vergoed door je zorgverzekeraar.
    • Als dat niet het geval is, zijn de kosten €67,01.
  • Je kunt ook de kosten van het spiraal indienen bij je zorgverzekeraar, hiervoor heb je vaak wel een aanvullende verzekering nodig.
    • Het T-safespiraal kost ongeveer €70,00, het Kyleena- en Mirenaspiraal ongeveer €150,00.
Lees verder...