Echoscopie

Zwangerschap

Tijdens je zwangerschap zijn er een aantal redenen om een echo te maken. Bij alle zwangere vrouwen wordt een termijnecho gemaakt.

Bij deze echo wordt de baby opgemeten. Met deze meting kan de uitgerekende datum vastgesteld worden. De meting is het meest betrouwbaar tussen 10 en 13 weken zwangerschap (gerekend vanaf de eerste dag van de laatste ongesteldheid).

Voor een echo zo vroeg in de zwangerschap is het belangrijk dat je een volle blaas hebt, hierdoor is het beeld vaak beter. Mocht het beeld niet duidelijk genoeg zijn, dan kan het nodig zijn een vaginale echo te maken. Dit is vaak het geval als de zwangerschap nog pril is (voor 10 weken zwangerschap). De termijnecho kan door José of Tryntsje gemaakt worden, tijdens het echospreekuur op dinsdagmiddag of op een ander moment dat zij spreekuur doen in Koudum.

Als jullie dat willen kan er een nekplooimeting en/of een twintig-weken-echo worden afgesproken. De keuze hiervoor wordt uitgebreid besproken, jullie kunnen er eventueel vast meer over lezen. Deze echo’s kunnen worden gemaakt in het echocentrum van Verloskundig Centrum Sneek.

Soms is het later in de zwangerschap nodig een echo te maken, bijvoorbeeld bij twijfel over de groei of ligging van je baby. Deze echo’s worden afhankelijk van de reden gemaakt in de praktijk, in het echocentrum of door de gynaecoloog in het ziekenhuis.

Lees verder...