Echoscopie

Zwangerschap

Tijdens je zwangerschap zijn er een aantal redenen om een echo te maken. Bij alle zwangere vrouwen wordt een termijnecho gemaakt.

Bij deze echo wordt de baby opgemeten. Met deze meting kan de uitgerekende datum vastgesteld worden. De meting is het meest betrouwbaar tussen 10 en 13 weken zwangerschap (gerekend vanaf de eerste dag van de laatste ongesteldheid).

Soms is er een reden om al eerder een echo te maken, dat zal meestal rond 8 weken zwangerschap zijn. Dit kan ook op verzoek; de echo wordt dan niet vergoed.

Voor een echo vroeg in de zwangerschap is het belangrijk dat je een volle blaas hebt, hierdoor is het beeld vaak beter. Mocht het beeld niet duidelijk genoeg zijn, dan kan het nodig zijn een vaginale echo te maken. Dit is vaak het geval als de zwangerschap nog pril is (voor 10 weken zwangerschap). De termijnecho kan door José, Tryntsje of Lieke gemaakt worden, tijdens het spreekuur in Koudum.

Soms is het later in de zwangerschap nodig een echo te maken, bijvoorbeeld bij twijfel over de groei of ligging van je baby. Deze echo’s worden afhankelijk van de reden gemaakt in onze praktijk, in een echocentrum of door de gynaecoloog in het ziekenhuis.

 

Lees verder...