Wat te regelen

Zwangerschap

Om niet te vergeten als je zwanger bent.

Moeders voor Moeders

Tot 16 weken zwangerschap kun je helpen de kinderwens van anderen te vervullen. Moeders voor Moeders zamelt urine in; daar zit in die periode veel hCG hormoon in. Daarvan kan medicatie gemaakt worden, die belangrijk is bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Doe ook mee!

Andere zorgverleners inlichten

Wij vragen altijd je toestemming om belangrijke informatie betreffende je zwangerschap door te mogen geven aan een andere zorgverlener. We sturen na jouw toestemming je huisarts bericht dat je zwanger bent.

Je mag dit ook zelf aan je huisarts laten weten. Daarnaast is het belangrijk je apotheek te laten weten dat je zwanger bent of dat je borstvoeding geeft. Dit kan invloed hebben op de keuze voor een bepaald soort medicatie.

Als er ingrepen bij je tandarts nodig zijn, is het goed daar te melden dat je zwanger bent.

Zorgverzekeraar inlichten

Al vroeg in de zwangerschap kun je je zorgverzekeraar inlichten. Deze vergoedt in principe verloskundige zorg helemaal en kraamzorg vaak gedeeltelijk. Sommige kosten betaal je vanuit je eigen risico. Extra zorgkosten (bijvoorbeeld couveusenazorg of lactatiekundige zorg) worden vaak vanuit aanvullende verzekeringen vergoed.

Je kunt dus bekijken of je aanvullende verzekeringen wilt en of je eigen risico niet te hoog is.

Kraamzorg regelen

Kraamzorg wil je niet missen tijdens je kraamtijd!

In de loop van je zwangerschap wordt een intakegesprek gepland met de kraamzorgorganisatie waar je je hebt aangemeld (liefst voor ongeveer 15 weken zwangerschap). Dan kunnen jullie bespreken hoeveel uren zorg je ongeveer kunt verwachten en wat die zorg wel of niet inhoudt.

Bij een thuis- of poliklinische bevalling komt een kraamverzorgende helpen: ter ondersteuning van jullie allebei en de verloskundige die de bevalling begeleidt.
Na de bevalling komt de kraamverzorgende een aantal uur per dag bij je gezin thuis. Zij helpt jullie de eerste dagen met het voeden en verzorgen van je baby en houdt in de gaten of alles goed gaat met jullie.
Eigenlijk traint ze jullie in het ouderschap, zodat je het aan het eind van de week allemaal lekker zelf kunt gaan doen!

Kraamzorgorganisaties:

Erkenning en gezag

Binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt je partner automatisch beschouwd als de wettelijke vader van jullie kind.

Als je niet getrouwd bent, kun je je kind laten erkennen en het ouderlijk gezag vastleggen; zodat hij of zij een “wettelijke” vader krijgt. Degene die het kind erkent hoeft niet altijd de biologische vader te zijn. Hij gaat door de erkenning familierechtelijke betrekkingen aan. Dat wil zeggen dat hij onder andere een onderhoudsplicht krijgt en een erfrechtelijke band. Dat de vader ook het ouderlijk gezag heeft betekent dat hij de wettelijke vertegenwoordiger van het kind is. Hij mag rechtshandelingen verrichten namens het kind, bijvoorbeeld het zetten van een handtekening.

Erkennen kun je doen door samen naar de gemeente te gaan, hierbij moet je je kunnen legitimeren. Het wordt aangeraden dit al tijdens de zwangerschap te regelen (rond 20 weken). Indien dit na de geboorte gebeurt, moet de kraamvrouw schriftelijke toestemming geven of meegaan naar het gemeentehuis.

 

Lees verder...