Wat te regelen

Zwangerschap

Om niet te vergeten bij een zwangerschap.

Moeders voor Moeders

Tot 16 weken zwangerschap kun je helpen de kinderwens van anderen te vervullen. Moeders voor Moeders zamelt urine in, waar veel HcG hormoon in zit, om medicatie van te kunnen maken. Deze medicatie wordt gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Doe ook mee!

Huisarts inlichten

Als je zwanger bent is het van belang dit even te laten weten aan je huisarts. Als er ingrepen bij je tandarts nodig zijn, is het goed daar te melden dat je zwanger bent.

Wij vragen altijd je toestemming om belangrijke informatie betreffende je zwangerschap door te mogen geven aan een andere zorgverlener. We sturen dan je huisarts ook bericht dat je zwanger bent.

Apotheek inlichten

Samen met je huisarts en verloskundige verzorgt je apotheek de medicatie die je eventueel nodig hebt. Voor de apotheek is het belangrijk te weten of je zwanger bent of dat je borstvoeding geeft. Dit kan invloed hebben op de keuze voor een bepaald soort medicatie.

Zorgverzekeraar inlichten

Al vroeg in de zwangerschap kun je je zorgverzekeraar inlichten. Deze vergoedt in principe verloskundige zorg helemaal en kraamzorg vaak gedeeltelijk. Sommige kosten betaal je vanuit je eigen risico. Extra zorgkosten (bijvoorbeeld couveusenazorg of lactatiekundige zorg) worden vaak vanuit aanvullende verzekeringen vergoed.

Je kunt dus bekijken of je aanvullende verzekeringen wilt en of je eigen risico niet te hoog is.

Kraamzorg regelen

Kraamzorg wil je niet missen tijdens je kraamtijd!

In de loop van je zwangerschap wordt een intakegesprek gepland met de kraamzorgorganisatie waar je je hebt aangemeld (liefst voor ongeveer 15 weken zwangerschap). Dan kunnen jullie bespreken hoeveel uren zorg je zult krijgen en wat die zorg wel of niet inhoudt.

Bij een thuis- of poliklinische bevalling komt een kraamverzorgende helpen: ter ondersteuning van jullie allebei en de verloskundige die de bevalling begeleidt.
Na de bevalling komt de kraamverzorgende een aantal uur per dag bij je gezin thuis. Zij helpt je de eerste dagen met het voeden en verzorgen van je baby en houdt in de gaten of alles goed gaat met jullie.
Eigenlijk traint ze jullie in het ouderschap, zodat je het aan het eind van de week allemaal lekker zelf kunt gaan doen!

Het aantal dagen en het aantal uren zorg dat per dag wordt verleend wordt tijdens de zwangerschap al vastgesteld, afhankelijk van je medische- en thuissituatie. Tijdens de kraamperiode kan het aantal uren zo nodig worden aangepast in overleg met de verloskundige.

Kraamzorgorganisaties:

Erkenning en gezag

Binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt je partner automatisch beschouwd als de wettelijke vader van jullie kind.

Als je niet getrouwd bent, kun je je kind te laten erkennen, zodat hij / zij een “wettelijke” vader krijgt. Degene die het kind erkent hoeft niet altijd de biologische vader te zijn. Hij gaat door de erkenning familierechtelijke betrekkingen aan. Dat wil zeggen dat hij onder andere een onderhoudsplicht krijgt en een erfrechtelijke band.

Erkennen kun je doen door samen naar de gemeente te gaan, hierbij moet je je kunnen legitimeren. Het wordt aangeraden dit al tijdens de zwangerschap te regelen (rond 20 weken). Indien dit na de geboorte gebeurt, moet de kraamvrouw schriftelijke toestemming geven of meegaan naar het gemeentehuis. 
De vader van een kind dat binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap is geboren, krijgt ook automatisch het ouderlijk gezag. Dit betekent dat de vader de wettelijke vertegenwoordiger van het kind is. Hij mag rechtshandelingen verrichten namens het kind, bijvoorbeeld het zetten van een handtekening.

Als jullie niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, krijgt de vader niet automatisch het gezag. Hij moet, om het ouderlijk gezag over jullie kind te krijgen, samen met de moeder een (schriftelijk) verzoek indienen bij de griffie van de rechtbank. Dit wordt jullie uitgelegd bij de gemeente als jullie de erkenning regelen.

 

Lees verder...